Skyline med huse og skyskrabere

Hyundais koreanske arv

Artikel udgivet d. 3. oktober 2024

Lad os omfavne Korea

Mens verden er i forandring, har det pulserende kulturelle landskab udviklet et fænomen, der har indtaget verden med en uimodståelig kraft. Sydkorea trender i den store, globale konkurrence. Fra Seouls travle gader til catwalks i Paris har koreansk kultur fanget verdens opmærksomhed. K-Beauty, K-Pop, K-Food, K-Fashion. De koreanske trends er overalt, og de ses som førende af de moderne og indflydelsesrige trendsættere. Men hvorfor? Og hvad er det, der gør Korea så specielt?

Koreansk arv

Når vi taler trends fra Korea, handler det ikke kun om mode og skønhed. Det er et kulturelt fænomen, der strækker sig fra musik til mad og livsstil. Den stigende interesse er udløst af den globale succes med K-Pop-stjerner og af den stigende tiltrækning ved Koreas nytænkning indenfor kosmetik og teknologi. 

For at forklare, hvordan de nye trends startede, må vi helt tilbage til den sydkoreanske arv og historie. Og helt ind til sjælen af sydkoransk kultur, som udtrykkes med ordet ”Hallyu”. Hallyu er en indgående og dybt forankret respekt for tradition. En tradition, der følger udviklingen som en rød tråd op gennem historiens fine masker.

Gamle skikke og håndværk går hånd i hånd 

Den koreanske tradition er meget speciel. Århundreders gamle skikke og håndværk går sømløst hånd i hånd med et nutidigt design, man ikke ser mange andre steder. Med denne filosofi i tankerne er det ikke overraskende at opdage, at den koreanske arv er essentiel for vores forståelse af Korea, og at det er den koreanske filosofi, der rummer nøglerne til fremtiden. 

Kigger man nærmere på landets historie, fortæller den om de tidlige koreaneres unikke håndværk og folkeeventyr. De følges ad op gennem historien, og hvis man ser på fund fra den sydkoreanske stenalder blandet med moderne teknologier, kan man se, at de sammen har skabt et sprog og en kultur, der sammen med den nødvendige, nutidige ansvarlighed skaber en dynamik, som forpligter til en mere bæredygtig fremtid for fremtidige generationer.

Lad os dykke dybere ned i nogle af de mest berømte koreanske trends og se nærmere på kulturens uundgåelige tiltrækningskraft.

K-Pop

Musikgenren K-Pop

Hvis der er én ting, der har givet genlyd over hele verden og sat Korea på kortet, er det K-Pop. Denne genre er udviklet i Korea som et kulturelt fænomen, der er langt mere end blot musik, fordi den bryder alle musiske regler og forener fans verden over.

Med sine fængende rytmer, fantastiske koreografi og vellavede musikvideoer er K-Pop-grupper som BTS og BLACKPINK blevet internationale navne, der fanger hjerter og sprænger spillelister globalt. Udover scenen repræsenterer K-Pop en fusion af fortid og fremtid, fra traditionel koreansk musik til globale poptrends, og skaber et unikt landskab, der ikke er set mange andre steder i verden.

K-Pop handler ikke længere kun om tekst og musik; det har skabt en verden af fankultur, der fremmer en følelse af fællesskab og identitet blandt tilhængerne. Efterhånden som genren fortsætter med at redefinere musikindustrien, står K-Pop som et vidnesbyrd om den kunstneriske udtrykskraft til at forbinde mennesker over hele verden, fejre mangfoldighed og omfavne det universelle sprog af melodi og rytme.

K-Food

Det koreanske køkken

Det koreanske køkken er nået ud i alle verdenshjørner. Maden er blevet en global sensation. Fra kimchi til den lækre bibimbap har koreansk mad udviklet sig til en symfoni af smage, der fanger sanserne i en verden, hvor konkurrencen er enorm. Kendiskokke og madentusiaster verden over er tiltrukket af variationen og overraskelserne, der er en del af de koreanske retter, og som løfter dem til den status, gourmetkokke higer efter.

I Korea er mad, og det at spise, en ophøjet oplevelse fuld af bevidsthed. Maden bliver tilberedt og spist på samme måde, som tempelmad bliver i bjergene. Den kulturelle arv og inspirationen fra tidlig koreansk nomadisme, gør at fermentering bliver en essentiel del af det moderne koreanske køkken. Det giver både lang holdbarhed men også en bevidsthed om, at den gamle måde at lave mad på, kan have en sundhedsmæssig effekt. Desuden afspejler traditionen med fermentering en voksende global appetit for bevidst forbrug og bæredygtig omgang med madspild.

K-Beauty

Førende inden for skønhed

Inden for skønhed er Korea førende, og det er en industri, der inspirerer og som redefinerer standarder. Alle, der higer efter guddommelig skønhed, taler om K-Beauty. 

Hemmeligheden bag K-Beauty's succes er den samme, som når det handler om koreansk mad og musik. Det handler om kombinationen af arv og forskning. Koreanske hudplejeprodukter er kendt for deres nytænkende opskrifter, der ofte involverer naturlige ingredienser som for eksempel ginseng, snegleslim og grøn te. Anbefalede mærker indenfor K-Beauty kombinerer banebrydende teknologi med traditionelle urtemediciner, og det udmønter sig i produkter, der fanger og omfavner en hel verden, der tørster efter naturlig og sund skønhed.

Koreansk mand
Koreansk kvinde

K-Couture

Koreansk mode

Hele verden er påvirket af det koreanske, når det kommer til mode og design. K-Couture er opstået som en fængslende fusion af Koreas rige arv og avantgarde design. På samme niveau som K-Beauty's status indenfor kosmetik, har koreanske designere forandret selve grundpillen af haute couture på verdensplan. I spidsen står en generation af visionære designere, der blander traditionelle koreanske elementer med nutidige udtryk og trends.

På Seoul Fashion Week bliver catwalken for eksempel til et skuespil, der viser designs, der hylder gamle håndværk fra de seneste århundreder, samtidig med at de udfordrer grænserne for moderne mode. Hvert stykke tøj fortæller en historie, der forandrer sig gennem tid og rum. Lige fra det traditionelle broderi, der skildrer koreansk folkeeventyr, til brugen af levende farver, inspireret af traditionel kunst. Designere dykker ned i historien om koreansk mode og tilfører deres kreationer en dybfølt følelse af originalitet, identitet og stolthed.

Couture bliver historiefortælling

Den globale indflydelse af K-Couture er tydelig på de røde løbere verden over, hvor berømtheder viser mod ved at iføre sig kreationer fra koreanske designere. På den måde når K-Couture langt bredere ud end modebranchen, og det fremhæver betydningen af sydkoreanske mærker på internationale modehuse og catwalks, der udfordrer det traditionelle og indfører nye trends, der er kommet for at blive.

Med fokus på bæredygtighed arbejder mange koreanske designere med miljøvenlige arbejdsprocesser og lokale håndværkere i deres kreative arbejdsbobler, hvilket tilføjer en etisk dimension til couture-verdenen. I hænderne på koreanske designere bliver couture et lærred for historiefortælling, og hvert eneste klip og sting fortæller en historie om Koreas fortid, nutid og fremtid i den globale mode-palet af tøj, stil og farver.

Farverige stofrester. Koreansk design.
Koreansk couture. Dragt med bælte

Seoul Style

Hvor arv møder trend

I dag er kulturen ikke længere kun fokuseret på den ultramoderne, højteknologiske “nye” dreng i klassen, som Sydkorea er blevet kendt for at være. Den nye, yngre generation bevæger sig ind i og fejrer de ældre bygninger, kvarterer, caféer og restauranter i Seoul. Den unge generation giver frisk energi til disse rum og bygninger, mens de smelter sammen med det “gamle” Seoul og skaber noget helt nyt. Dette er fødslen af en ny og ægte form for kultur.

Seoul, Sydkoreas pulserende hovedstad, er et lysende eksempel på blandingen af nyt og gammelt. Det er en af de mest teknologisk avancerede byer i verden, men visse distrikter får dig til at føle, at du tager en tur tilbage i tiden. De nye dele af Seoul, såsom Gangnam, viser byens moderne ånd. Skyskrabere skyder gennem skyerne, og når du vandrer mellem de ultrahøje bygninger, er gaderne fyldt med levende energi, hvor du kan se den nyeste teknologi overalt omkring dig.

Dog er det i byens ældre hjørner, såsom Bukchon Hanok Village, hvor du vil finde Koreas seje, unge generation. Du mærker vibrationerne af den nye, "gamle" by, når du står i skyggen af de store paladser, og når du går gennem de smalle gyder, der er omgivet af traditionelle hanok-huse.

Hyundai

Fortid, nutid og fremtid

Sydkoreas særegne kulturelle sammensmeltning af fortid, nutid og fremtid er bemærkelsesværdigt forankret i Hyundai, der som virksomhed har spillet en afgørende rolle i at forme nationens udvikling siden Korea-krigen.

Den ukuelige vision fra Hyundai Motors grundlægger og bestyrelsesformand, Ju-Yung Chung, er drevet af et dybt "ønske om forbedring”. Det manifesterede sig i Koreas første nationale bilproducent. Ju-Yung Chung stoppede aldrig i sin jagt på en bedre fremtid og udvidede hurtigt sine aktiviteter til forskellige felter, herunder bilindustrien, med grundlæggelsen af Hyundai Motors. Efter at være opstået fra asken af den ødelæggende konflikt, som borgerkrigen var, dedikerede Chung sig til at genopbygge Koreas økonomi og vise den modstandskraft og tilpasningsevne, som er indgroet i den sydkoreanske ånd. Efter Korea-krigen spillede Chung en afgørende rolle i landets industrialisering, begyndende med opførelsen af veje og vitale netværk til at forbinde landet.

Læs mere om Hyundais historie

Et ikonisk køretøj

Fødslen af Hyundai Pony i 1975 markerede et livsforandrende øjeblik for Hyundai Motors. Det repræsenterer ikke blot en transportform, men en kilde til national stolthed midt i nationens enestående vækst. Dette lille, men ikoniske køretøj blev et symbol på fremskridt for en generation, der drev Koreas sociale og økonomiske modernisering i 1970'erne og 1980'erne.

Forankret i grundlæggerens ånd

Chungs vision om at forbedre livet for koreanere gennem mobilitet er i tråd med Hyundais vedvarende forpligtelse til "Progress for humanity", som også er tydeligt i virksomhedens skift mod elbiler og en produktion, der er mindre miljøbelastende . Med inspiration fra både koreansk arv og fremtidige ambitioner hylder Hyundais nyeste modeller, såsom de prisvindende IONIQ 5, IONIQ 5 N og N Vision 74, Ponyens klassiske design, mens de samtidig omfavner banebrydende innovationer.

Se alle modeller fra Hyundai

Hyundai messe
Hyundai IONIQ 5 selvkørende taxi

Hyundais designpalet

Hyundais designpalet afspejler en unik blanding af traditionelle koreanske elementer. Fra arkitektur over kulturelle elementer, og til den moderne indflydelse fra K-Pop, K-Beauty og K-Fashion. Virksomhedens engagement i innovation rækker ud over design, og den positionerer Hyundai i spidsen for bilindustriens omvæltende rejse på globaliseringens motorvej. Efterhånden som biler udvikler sig til nul-emissions mobilitets-platforme, leder Hyundai an og omfavner banebrydende udfordringer inden for avanceret luftmobilitet, robotteknologi og selvkørende køretøjer for blot at nævne nogle af de projekter, der arbejdes med.

Det hele er forankret i grundlæggerens ånd og i den dynamiske essens af Korea. På den måde fortsætter Hyundai med at være pioner inden for en innovativ fremtid, der problemfrit blander Sydkoreas rige og unikke historie med den fremadskuende vision, der har præget landet siden grundlæggelsen.

Se alle modeller fra Hyundai

Flere artikler og nyheder

Flere artikler og nyheder

Tag et kig på vores artikelsektion, hvor du finder råd og vejledning og kan læse om alt fra vedligeholdelse og tests til kundehistorier og nyheder.

Flere artikler